Pääsiäistervehdys Ukrainasta

Jaa tämä blogikirjoitus myös kavereillesi!

Kitkerä savu leviää Ukrainassa. Tsernobylin tulipalo on syttynyt taas uudestaan. Kiovassa mitattiin radioaktiivi­suutta. Ei ole muutoksia. Mittaukset kyllä näyttää punaista merkkivaloa. Ilman saastaisuus on seitsenkertainen. Nyt ei ole ulosmenemistä. Jos ei korona niin tämä savu telkeää ihmiset sisätiloihin. Tuuli puhallellen myrskyää, nostaa pölyt pelloilta, rikkoo sähköt ja nettiyhteydet. Nyt ikkunat kiinni.


Piskin kylässä savun hajun tuntee, mutta se ei ole kuulema kovin kitkerää. Tuulee ja siellä tuskaillaan koronan ja hinnanousujen kanssa. Kylien välille pystytetään puomeja. Raja paikoilla on jo poliisit ja vartijat. On suuri pääsiäisjuhla.

Tänä vuonna ei saa mennä pääsiäiskirkkoon. Ei saada ruokakoreillensa ja pääsiäiskakuillensa pappien antamaa siunausta. Kirkkoon saa mennä vain kaksi kerrallansa. Tänä vuonna se kaikki tapahtuu online.

On se pääsiäinen kuitenkin niin suuri tapahtuma, että poliisit ja vartijat ovat varmistamassa ettei kansa kaikesta huolimatta pidä kiinni jykevistä traditiioista ja rynnistä kirkkoon. Tradiitioilla on Ukrainassa huomattavasti vahvempi merkitys kuin meillä. Huolestuttavan suuri määrä ortodoksi kirkon pappeja on sairastunut Koronaan, se on suuri puheenaihe.

Lapset ovat jo kokonaan kyllästyneet koronaan. Nimiä mainitsematta kaksi lasta päätti karata. He tekivät voileivät, teetä termokseen, tyyny ja nalle mukaan. Tietenkin myös taskulamppu.  

Eivät he ehtineet reissuun, kun heidät jo saatiin kiinni. Siihen se pako karanteenista tyssäsi.

Kiril pyöräili Piskin kylässä. Kaksi poliisia ja vaartija pysäytti hänet.  

-Miksi olet ilman ilman kasvosuojaa?

Eihän täällä ole ketään, kylä on ihan tyhjä vastasi Kiril.

Ei lapset saa olla ulkona ilman vanhempien seuraa, sanoi poliisi ja antoi vakavan varoituksen pojalle. 

Kaupungeissa saa ulkoilla vaan koiran kanssa. Arvaa onko koirat nyt suosittuja? Lasten leikkipaikat on suljettu suurien merkki- teippien kanssa.


Ulos saa mennä jos töitä on. Virallisten läh­teitten mukaan Ukrainassa on nyt I-I. 3 miljoonaa työtöntä. Kuinkahan paljon niitä työttömiä on jotka ei ole kirjoissa ja kansissa. Viralliset tilastot ei aina kerro kaikkea.

• • •

Lasten lähetystön tiimi jatkaa toimintaa ja jakaa sinun hyvän tekemistä

Emme katkaise yhteyttämme lapsiin. Juttelemme heidän kanssaan puhelimessa. Internetin kautta luemme satuja ja kirjoja, vaihdamme kuulumisia, onnittelemme päivänsankareita ja autamme koulutehtävissä. Lapset ovat iloisia, kun soitamme. Heillä on niin paljon kerrottavaa. He kyselevät kaiken aikaa: ”Koska saan taas tulla Kaverikotiin?”

Ruokaa, siemeniä, saippuaa kuljetetaan minibussillamme. Ne jätetään vain pihalle. Lapset ovat jättäneet sinne pääsiäisterveisensä ja kii­toksensa.

Minua liikutti lasten piirustustuksissa se, ettei niissä paljon värejä nähnyt.

Lapsilla ei ole värikyniä kotona, ei myöskään kunnon piirustus paperia. Nämä pääsiäistervehdykset on piirretty lasten kouluvihkoista otetulle paperille.

Etsintäkuulutus

Jos et saa meiltä postia ja kuulumisia, niin se luultavasti johtuu siitä ettei meillä ole sähköposti osoitettasi.

Senasian voit korjata tässä


  • • •

  P.S. Koronan aiheuttama hätätila jatkuu. Kiitos sinulle joka jo osallistuit ruokakeräykseen.  Apuasi  tarvitaan edelleenkin – Koronan aiheuttama kriisitilanne jatkuu ja jatkamme keräystä – ruokaa lapsille.

  Mirjam

  Jaa tämä blogikirjoitus myös kavereillesi!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *