Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta - Lasten lähetystö

Vuosikroniikka 2023- Lasten Lähetystö

|
Jaa tämä blogikirjoitus myös kavereillesi!
Boas Adolphi, lähettiläs ja perustaja
Boas Adolphi, lähettiläs ja perustaja

Vuosikroniikka 2023 – Niin on taas vuosi kulunut. Kaikki on niin kuin ennenkin. Niinhän sitä tavataan sanoa, mutta eihän se niin ole. Lasten lähetystön lähettiläänä olen pitänyt kunniatehtävänäni seistä muurin aukossa puolustamassa Ukrainan lapsia sodan jaloissa ja sotaa paossa.


Venäjän hyökkäyssotaa on kulunut yli puolitoista vuotta, ja sota vain jatkuu.


”Annatko periksi ahdingon tullen? Vähätpä ovat voimasi.” Sananlaskut 24:10

Olen kiitollinen siitä, ettemme me Lasten lähetystössä Ruotsissa ja Suomessa ole antaneet periksi, vaan olemme yhteisvoimin auttaneet lapsia ja perheitä sekä Ukrainassa että pakolaisuudessa.
Tätä ei olisi tapahtunut ilman sinun apuasi. Kiitos, ettet ole antanut periksi.
Tänne Ruotsiin paenneilla on kokemus sodasta:

”Tahdomme elää rauhassa, olemme tavallisia ihmisiä. En tahdo, että maani tuhotaan. Haluan, että kaikki saavat elää.” Kristina, 13 vuotta.

Meidän tehtävänämme on olla pakolaisille sordiino. Täällä ei ole sotaa eikä alituiseen ulvovia hälytyksiä. Täällä on ”rauhallinen taivas”, kuten ukrainalaiset asian ilmaisevat.


Mutta rauhan keskelläkin sodan ja pakomatkan muistot pulpahtavat pintaan. Sordiinoa käytetään pehmentämään ja vaimentamaan esimerkiksi trumpetin ääntä. Siinä on meidän tehtävämme: vaimentaa, rauhoittaa, laastaroida haavoja. Kulkea rinnalla.


Kiitos kaikille lahjoittajille, seurakunnille, yrityksille ja yksityisille. Kiitos myös kaikesta vapaaehtoistyöstä.

Olen kiitollinen Lasten lähetystön tiimille Ukrainassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Ennen kaikkea kiitos Jumalalle, joka on antanut meille voimaa, viisautta ja johdatusta tehtävässämme.

Vuoden jokaisena aamuna ensimmäinen ajatus on Kaverikodissa

Hannu ja Oili Räsänen, Lasten lähetystön puheenjohtaja ja sihteeri Suomessa
Hannu ja Oili Räsänen, Lasten lähetystön puheenjohtaja ja sihteeri Suomessa

Vuosi 2023 on ollut meillekin raskas, kun rakkaat ystävämme kärsivät sodan kauheuksista. Kevään surullisin uutinen oli nuoren ystävämme kaatuminen sodassa.

Vuoden kohokohta oli kesäleiri, jossa saimme tavata pitkäksi venähtäneitä lapsia ja nuoria sekä tietysti rakasta tiimiämme.

Täällä Suomessa emme lakkaa ihmettelemästä ystävien auttamishalua ja ideoita. Kummit, käsityöihmiset, säännölliset ja satunnaiset tukijat tekevät ihmeitä ja tuovat mukaan ystäviään, työtovereitaan ja firmoja. Yhdessä olemme lähettäneet kymmeniä paketteja Piskiin ja Kiovaan sen mukaan, mitä siellä tarvitaan.

Täällä tapaamiemme ukrainalaisten elämänmyönteisyys on tarttuvaa. Se helpottaa ikäväämme. Yhteinen tekeminen tukee meitä.

/ Hannu ja Oili

Viktor Pavlovits, paikallisjohtaja Ukrainassa
Viktor Pavlovits, paikallisjohtaja Ukrainassa

Omassa elämässäni ja järjestömme työssä on taas vuosi vierähtänyt. Oman elämäni tapahtumat liittyvät läheisesti työhön. Varsinkin nyt, kun Ukrainassa on sota ja puolet perheestäni on turvassa Ruotsissa.

Lasten lähetystön apu on tärkeää sekä henkisesti että taloudellisesti. Kiitämme vilpittömästi kaikkia, jotka ovat auttaneet meitä. Se on antanut meille itseluottamusta, voimaa ja uskoa voittoon. Yhdessä olemme voittamattomia.


Minulle on ilo tehdä osani tästä työstä. Tiimimme on vahvistunut tämän vuoden aikana. Kaikki osaavat työnsä ja auttavat toisiaan. Opimme kaiken aikaa uutta ideageneraattorimme Mirjamin johdolla.

Sanotaan, että teatteri alkaa puvustosta. Meidän työmme alkaa tukikohdastamme, joka on kotimme ja konttorimme: Kaverikodista.

Jumalan kiitos, ehdimme korjata talon ajoissa. Lämmitys toimii (puilla), internet toimii, ja talo ja piha ovat kunnossa.


Tärkeintä kuitenkin on paikallisten ja evakkoperheiden tukeminen vaikeuksissa. Perheet ovat saaneet ruokaa, vaatteita, kenkiä, siemeniä, taimia, linnunpoikia ja polttopuita.


Sydäntämme lähellä ovat evakkoon joutuneet lapsiperheet sekä lapset, jotka ovat menettäneet vanhempansa sodassa.


Polttopuita olemme vieneet 17 perheelle. On riemullista nähdä heidän ilonsa, miten kiitollisia he ovat niille, jotka tukevat heitä vaikeana hetkenä.
Miten fantastisen kaksiviikkoisen lapset viettivätkään kesäleirillä Eskilstunassa.

Ruotsin näkeminen, nähtävyyksissä vieraileminen, puistot, uiminen järvessä, saunominen – kaiken tämän he muistavat koko ikänsä. Saimme kokea kesäleirillä todellisten ystävien huolenpitoa. Olemme siitä syvästi kiitollisia.

Julia, kirjanpitäjä ja sihteeri Ukrainassa
Julia Vakulenko, kirjanpitäjä ja sihteeri Ukrainassa

Sota on stressikokemus, joka ei mene ohi. Sota on trauma. Jokainen trauma tekee ihmisestä vahvemman. Se on muuttanut meistä jokaista: arvojamme, fysiikkaamme, mieltämme ja yhteyksiämme.


Vuosi kului siinä toivossa, että sota loppuisi vuonna 2023. Mutta niin ei käynyt. Toivomme, että ensi vuonna saamme voiton eikä kansamme enää tarvitse kuolla eikä kaupunkiemme tuhoutua.

Kirjanpitäjän elämässä mikään ei ole muuttunut.

Lainlaatijat muuttelevat ja täydentävät lakeja kaiken aikaa. He tekevät kirjanpitäjän elämästä vaikeaa. Joudumme olemaan varpaisillamme. Siksi seuraan lakimuutoksia tarkasti, ettei mikään menisi minulta ohi.


Minulla ei ole pitkäntähtäyksen suunnitelmia. Toivoisin kuitenkin kaikille Ukrainan kirjanpitäjille vakaata työympäristöä.

Kiitän kaikkia teitä, jotka tuette meitä rukouksin, sanoin ja rahallisesti. Teidän ansiostanne järjestömme on olemassa. Olette uskomattomia. Siksi toivon teille terveyttä ja innostusta jatkaa Lasten lähetystön tukemista.

Toivotan teille hyvää joulua ja uuttavuotta! Toivotan Jumalan siunausta koko ensi vuodeksi! Ja Ukrainalle toivon rauhaa ja voittoa!

/ Julia

Monien hetkien muistoja

Raisa Mikolaivna, Kaverikodin pedagogi
Raisa Mikolaivna, Kaverikodin pedagogi

Jokaisen muisti on täynnä hetkiä – valoisia, iloisia ja vähemmän iloisia. Ajan mittaan useimmat hetket pyyhkiytyvät pois muistista.
Mutta on myös hetkiä, jotka eivät unohdu vaan säilyvät koko elämän ajan.
Tällaisena muistamme vuoden 2023.

Sellaisina päivinä sai hetkeksi unohtaa sodan ja sen, että ilmahälytys voi alkaa milloin tahansa.

Tahtoisin, että vuosi muistettaisiin näin

Lasten iloista leikkiä, satujen lukemista ja sitten niiden näyttelemistä. Jalkapalloa ja trampoliinihyppelyä.


Oli myös pahoja päiviä, jotka tahtoisin pyyhkiä muististani. Mutta en voi. Droonit muistuttavat meille, että sota jatkuu. Niitä ammutaan alas, mutta taas ne lentävät. Varsinkin yöllä. Voin vain kuvitella, mitä äiti miettii peitellessään lapsia nukkumaan.

Oli myös ahdistavia päiviä. Kun lapset juoksivat kesken koulupäivän pommisuojaan ja joutuivat kyyhöttämään siellä tuntikausia.

Sellainen vaikutti heidän käytökseensä. Kaverikodin tiimin tehtävänä oli antaa heille muuta ajattelemista. Luimme satuja ja pelasimme pelejä heidän kanssaan.

Toivomme, että vuosi 2024 tuo meille RAUHAN.
Ukrainalaiset saavat uudelleenrakentaa rauhallisia kyliään ja kaupunkejaan, kasvattaa lapsiaan ja pyyhkiä sodan kauhut pois mielestään.

Katja O., Kaverikodin emäntä
Katja Ovdijenko, Kaverikodin emäntä

Jokainen meistä koki tämän vuoden omalla tavallaan, mutta kaikkia meitä yhdistää uskomme voittoon.

Yksikään ukrainalainen perhe ei ole säästynyt siltä, että sukulaisia tai ystäviä on rintamalla, pakolaisina ulkomailla, evakkoina kotiseudultaan tai työttöminä.

Aamuisin emme enää kysy toisiltamme, “mitä kuuluu” vaan “oletko jo lukenut uutiset”.

Elämme keskellä niitä tapahtumia, joista tulee Ukrainan uutta historiaa.

Talvella sähköt olivat alituiseen poikki, ja illat olivat pimeitä. Kevät toi toivon, että kaikki olisi pian ohi.

Kesän kruunasi kauan odotettu matka Ruotsiin. Se oli ensimmäinen ulkomaanmatka minulle, pojalleni ja kaikille lapsille, jotka matkustivat kanssamme. Lapsille leiri oli hauska, mielenkiintoinen ja opettavainen. He saivat uusia ystäviä ja kokivat leirin järjestäjien huolenpitoa.


Nyt heillä on vain yksi kysymys: “Päästäänkö Ruotsiin taas ensi vuonna?”

Piskin kylän koulu aloitti työn syksyllä. Osa lapsista oli paennut sotaa ulkomaille. Osa oli palannut kylään sodasta huolimatta. Kyläämme on tullut evakkoja. Siksi Kaverikoti ja pyhäkoulu ovat saaneet uusia kävijöitä.

Olemme iloisia siitä, että lapset voivat edes muutamaksi tunniksi unohtaa hälytykset ja olla vain lapsia. He odottavat aina tänne tulemista, kiinnostavia juttutuokioita ja luovia harrastuksia. Tänä vuonna kaikilla on sama toive: että Ukraina voittaa sodan.

Olemme tunteneet huolenpitonne ja tukenne koko vuoden, ja kiitämme siitä, että autatte Ukrainaa tänä vaikeana aikana.

/ Katja

2023 oli sodan vuosi

Katerina, avustusohjelman koordinaattori Piskissä ja lähikylissä
Katerina Voloshin, avustusohjelman koordinaattori Piskissä ja lähikylissä

Sota jatkui, mutta emme luopuneet toivosta, että se loppuisi pian. Vielä kuukausi, kaksi kuukautta, ja vielä kuukausi. Toivo ei hellittänyt.
Sinun apusi ja rakkautesi Ukrainan kansaa kohtaan on auttanut meitä auttamaan. Olet antanut meille paljon: kärsivällisyyttä ja voimaa jatkaa työtämme.

Kevätkylvö

Kevätkylvöstä oli suuri apu monille perheille, myös evakoille, joilla ei ollut varaa ostaa siemeniä. Keräyksen ansiosta monilla perheillä on pöydässä ruokaa tänä vaikeana sota-aikana.

Ihana matka Ruotsiin – lasten kesäleiri

Lapset saivat unohtaa sodan, heidän ei tarvinnut öisin kuunnella ilmahälytyksiä.

Koulun alku

Koulureppukeräys tuotti lapsille vaatteita, kenkiä ja koulutarvikkeita

Saimme Ruotsista laatikoittain vaatteita

Vaatteet oli kerätty rakkaudella, ja me saimme jakaa niitä rakkaudella.
Sota on vienyt monilta kodin ja työn. Nyt saimme auttaa heitä. Lämpimät peittonne ovat lämmittäneet monia täällä.

Tukenne tuntuu kaikessa. Näimme valon silloin, kun valoa ei ollut, koska te ette unohtaneet meitä. Saimme kynttilöitä, taskulamppuja, paristoja ja paljon muuta mikä lämmitti mieltä.

Kiitos kaikesta, mitä teet, kiitos avustasi.

Tulevaisuuden unelmia?
Että sota loppuisi.
/ Katerina

Sveta, avustusohjelman koordinaattori Kiovassa
Sveta Oschadchina, avustusohjelman koordinaattori Kiovassa

Vuoteen on mahtunut paljon hyviä ja pahoja kokemuksia ja ajatuksia

Sodasta huolimatta tiimimme sai viedä lapsia kesäleirille Ruotsiin. Kiitos sinulle, joka teitä sen mahdolliseksi. Minusta oli valtavan hauskaa olla siellä ja tavata niitä, joita emme ole pitkään aikaan nähneet.

Tahdon kiittää tuestasi ja lämmöstäsi, jota kiovalaiset lapset ja äidit ovat saaneet kokea. He ovat kiitollisia vuodevaatteista, peitoista, ruuasta, sähkölaskun maksamisesta, kouluruuasta, lääkkeistä.

Et ole unohtanut meitä vuoden aikana, vaan olemme saaneet kokea huolenpitoa.

Toivomme, että sota loppuu ja ukrainalaiset saavat elää tulevan vuoden rauhassa ja vailla stressiä.

Vuosi 2023 – muistojen ja toiveiden välissä

Tanja, pakolaisperheiden avustusohjelman koordinaattori
Tanja Virozub, pakolaisperheiden avustusohjelman koordinaattori

Tuntuu kuin vuosi 2023 olisi mennyt minulta ohi. Olen elänyt muistoissa, sotaa edeltäneessä ajassa, tai miettinyt tulevaisuutta, kun sota on ohi. Ihan kuin olisin elänyt vuoden 2023 odottaen “oikeaa elämääni “.

Hetkiä, joita en koskaan unohda

Ihmisiä! Tavallisia ihmisiä, joilla on suuri sydän. Sain tavata hienoja ihmisiä Ruotsissa.He auttoivat koko vuoden ajan ukrainalaisia perheitä sekä täällä Eskilstunassa että Ukrainassa.

Kesäleiri Eskilstunassa oli minulle vuoden huipputapahtuma. Tahtoisin antaa Oscar-palkinnon jokaiselle, joka oli toteuttamassa lasten leiriä.
Minua liikutti myös tavallisten ihmisten ystävällisyys vaatekeräyksessä. Sillä oli suuri vaikutus.

Arkipäiväinen apu lämmittää sydäntäni jatkuvasti. Saamme perheille ruokaa, vaatteita, ja saamme ystävällisiä sanoja. Tällä kaikella on suuri merkitys.
Tahdon halata kaikkia, jotka ovat vuonna 2023 tukeneet minua, lapsiani ja ukrainalaisia perheitä.

Toivotan teille hyvää joulua ja uuttavuotta. Jumalan siunausta perheillenne. Ja niin kuin sanotaan, tervetuloa vuoteen 2024!

Tuokoon 2024 rauhan. Rauhan kaikkiin maihin, kaikkiin perheisiin ja kaikkiin sydämiin.

Kun olin pikkutyttö, mummoni sanoi aina, että me selviydymme mistä tahansa, kunhan ei tule sotaa. Silloin en ymmärtänyt hänen sanojaan. Nyt tiedän, mitä hän tarkoitti.

Kiitos kultaisesta sydämestäsi ja avustasi Ukrainan lapsille

Mirjam Adolphi kansainvälinen koordinaattori, perustaja
Mirjam Adolphi, kansainvälinen koordinaattori, perustaja

Suurkiitos jokaiselle, joka on tukenut lapsia sodan jaloissa ja sotaa paossa. Apusi ja ystävyytesi on merkinnyt suuria heidän elämässään, samoin minun.
Kiitos, kun olet jakanut ajatuksiasi, rukouksiasi, aikaasi ja rahaasi Ukrainan lasten auttamiseksi.

On ihmeellistä nähdä, miten sinun kaltaisesi ihmiset tekevät maailmasta paremman paikan, etenkin lapsille, jotka tarvitsevat paljon rakkautta ja turvaa.

Arvostan myös monia keskusteluja, rohkaisevia viestejä ja kannustusta vuoden varrella. Jatketaan rakkauden ja myötätunnon levittämistä, niin että maailmasta tulisi kaikille parempi paikka.

Ilman Jumalaa ja ilman sinua emme olisi voineet auttaa Ukrainan lapsia ja perheitä. Silloin vuoden 2023 kronikka olisi ollut toisenlainen.

Hyvää joulua ja uutta vuotta

Tällä vuoden 2023 kronikalla Lasten lähetystön tiimi kiittää sinua ja toivottaa hyvää joulua ja uutta vuotta.

Pidämme pienen joululoman ja palaamme verkkoon tammikuun toisella viikolla.

P.S. Joulusäkkikeräys on vielä menossa

Joulusäkki -keräys

Vaikka virallisesti keräyksemme loppuu 24 joulukuuta, niin voit vielä ehtiä mukaan. Jaamme joulusäkkejä vielä uutena vuotena. Tässä linkki jos haluat osallistua

Jaa tämä blogikirjoitus myös kavereillesi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *